Avis Leasing

Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

31/01/20 από Πέτρος Πιτσίνης

Πέντε αξεσουάρ αυτοκινήτου που αναβαθμίζουν την οδήγηση

Πριν από αρκετά χρόνια παραδίδονταν τα καινούρια Ι.Χ. «γυμνά» στους ιδιοκτήτες τους και ακόμη και μοντέλα πολυτελείας δε διέθεταν ούτε καν υδραυλικά τιμόνια ή δεξί εξωτερικό καθρέπτη. Το αγοραστικό κοινό βάζει ωστόσο ολοένα ψηλότερα τον πήχη, ενώ και οι αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας υποχρεώνουν πλέον τους αυτοκινητοκατασκευαστές να εξοπλίζουν πλήρως τα οχήματά τους. Ακόμη και στις μικρές κατηγορίες, το air condition, τα ηλεκτρικά παράθυρα και οι καθρέπτες θεωρούνται αυτονόητα αξεσουάρ, ενώ υποχρεωτικά βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών είναι μεταξύ άλλων τα συστήματα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών (ABS) και ευστάθειας του αυτοκινήτου (ESP).

Επίσης, κάθε καινούριο Ι.Χ. που ταξινομείται πλέον στην Ευρώπη οφείλει να έχει σύστημα ελέγχου πίεσης των ελαστικών, αλλά και το σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης eCall για περιπτώσεις σοβαρού ατυχήματος. Σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση του εξοπλισμού των σημερινών αυτοκινήτων έχουν παίξει και οι δοκιμές πρόσκρουσης. Η ανώτατη διάκριση των πέντε αστέρων απονέμεται πλέον μόνον αν ένα νέο μοντέλο εφοδιάζεται με μία πλήρη γκάμα προηγμένων συστημάτων ασφαλείας. Έτσι, αυτά γίνονται must αξεσουάρ αυτοκινήτου για τα περισσότερα μοντέλα καθώς οι αξιολογήσεις των crash tests αποτελούν οδηγό αγοράς για ένα μεγάλο μέρος πελατών.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ξεχωρίσαμε μία πεντάδα αξεσουάρ για το αυτοκίνητό σας, τα οποία κρίνουμε αναγκαία για την ασφάλεια και την άνεση οδήγησης και προτείνουμε να περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό.

1. Προβολείς LED

To σκοτάδι δυσκολεύει πολύ την οδήγηση, όμως με τους προβολείς LED έχουμε έναν πολύ καλύτερο φωτισμό του δρόμου και του περιβάλλοντος σε σύγκριση με τα φωτιστικά σώματα αλογόνου και Xenon. Επίσης, το ψυχρό φως των προβολέων LED δε θαμπώνει εύκολα τους άλλους οδηγούς, ενώ τα πιο προηγμένα συστήματα Matrix προσαρμόζουν τη φωτεινή δέσμη ανάλογα με τις συνθήκες. Για παράδειγμα, γίνεται πιο πλατιά στις διασταυρώσεις, στενεύει και μακραίνει στις ευθείες, κλπ. Κορυφαία επιλογή αξεσουάρ αυτοκινήτου είναι οι προβολείς LED με αυτόματη αλλαγή μεταξύ της μεσαίας και της μεγάλης σκάλας φωτισμού, που μειώνουν το άγχος του οδηγού τη νύχτα και αυξάνουν τα επίπεδα ασφάλειας.

2. Κάμερα οπισθοπορείας

Το αεροδυναμικό σχήμα των σύγχρονων αυτοκινήτων, αλλά και τα φαρδιά κολωνάκια για μεγαλύτερη αντοχή στις συγκρούσεις  δημιουργούν πολλές νεκρές γωνίες για τον οδηγό, όταν θέλει να παρκάρει. Η συγκεκριμένη διαδικασία δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, επειδή οι διαθέσιμοι χώροι στάθμευσης μέσα στις πόλεις έχουν πολύ συχνά περιορισμένες διαστάσεις, απαιτώντας έτσι εμπειρία και επιδεξιότητα από τον οδηγό που θα επιχειρήσει να παρκάρει. Σημαντικό αξεσουάρ αυτοκινήτου για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων είναι η κάμερα οπισθοπορείας, που προβάλλει τις εικόνες της σε οθόνη στο κόκπιτ μαζί με ηχητική και οπτική προειδοποίηση. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα κάμερας, επιλέξτε τουλάχιστον τους αισθητήρες παρκαρίσματος. Βεβαίως σε μερικά χρόνια θα έχουμε ξεπεράσει και αυτό το στάδιο, αφού τα μοντέλα επόμενης γενιάς θα διαθέτουν συστήματα αυτόματου παρκαρίσματος και στο απώτερο μέλλον θα τα στέλνει ο οδηγός να παρκάρουν μόνα τους!

3. Σύστημα πολυμέσων

Τα κριτήρια αγοράς ενός καινούριου αυτοκινήτου έχουν αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια, με τη γενιά του Smartphone να δίνει απόλυτη προτεραιότητα στα πολυμέσα. Τα λεγόμενα Infotainment systems συνδυάζονται με μεγάλες οθόνες, κατά προτίμηση αφής και υψηλής ανάλυσης, ενώ ενσωματώνουν τις δυνατότητες ενός υπολογιστή, ενός ηχοσυστήματος και ενός έξυπνου κινητού τηλεφώνου. Αυτά τα αξεσουάρ αυτοκινήτου συμπυκνώνονται στη λέξη «συνδεσιμότητα» ή Connectivity, που θεωρείται πλέον αυτονόητη για ένα σύγχρονο αυτοκίνητο μαζί βεβαίως με θυρίδες για USB, κ.λ.π.

4. Τιμόνι με πολυχειριστήρια

Η απόσπαση της προσοχής από την κυκλοφορία αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος. Τα πολυχειριστήρια στο τιμόνι επιτρέπουν μετά από λίγο χρόνο προσαρμογής στον οδηγό,  να ρυθμίζει πολλές λειτουργίες του οχήματος, χωρίς να χρειάζεται να παίρνει ούτε δευτερόλεπτο το βλέμμα του από τον δρόμο. Ακόμη καλύτερα είναι τα πράγματα, αν διαθέτει το Ι.Χ. σας αυτόματο σαζμάν με δυνατότητα αλλαγής των σχέσεων από το τιμόνι, εφόσον έχετε επιλέξει το χειροκίνητο πρόγραμμα.

5. Cruise Control (σταθεροποιητής ταχύτητας)

Η ανάπτυξη του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων στη χώρα μας, κάνει ακόμη πιο αναγκαία την ενσωμάτωση του Cruise Control στο αυτοκίνητό μας. Ο οδηγός επιλέγει μία ταχύτητα ταξιδιού και το αυτοκίνητο τη διατηρεί από μόνο του, χωρίς να χρειάζεται να πατάς ο ίδιος φρένο ή γκάζι. Ειδικότερα ο προσαρμοζόμενος σταθεροποιητής ταχύτητας (Adaptive Cruise Control, ACC) αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή αξεσουάρ για το αυτοκίνητό σας, καθώς συνδυάζεται με ραντάρ μέτρησης της απόστασης από τα προπορευόμενα οχήματα και διατηρεί αυτομάτως τις απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας.

Εν κατακλείδι, η στροφή από πλευράς αυτοκινητοβιομηχανιών προς τις αυστηρότερες προδιαγραφές και τα πλήρως εξοπλισμένα οχήματα καθιστά την απόκτηση νέου αυτοκινήτου μια δελεαστική πρόκληση για το κοινό. Ταυτόχρονα, η υπηρεσία leasing λύνει τα χέρια των ενδιαφερομένων, αφού αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο απόκτησης καινούριου αυτοκινήτου με μηδενικά διαχειριστικά έξοδα και οικονομικά μηνιαία μισθώματα.

Aνακαλύψτε τα προνόμια που σας προσφέρει το Leasing και επωφεληθείτε από τις μοναδικές προσφορές που σας προσφέρει η Avis. Παράλληλα, μπορείτε να διαμορφώσετε το δικό σας αυτοκίνητο, όπως και όποτε το θέλετε, με τον εξοπλισμό που σας αρέσει και χρειάζεστε.