Τα υβριδικά αυτοκίνητα και οι κατηγορίες τους

Τα υβριδικά οχήματα έχουν μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας, καθώς σχεδόν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες διαθέτουν τέτοια μοντέλα. Προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου και φυσικά είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον σε σχέση με τα συμβατικά αυτοκίνητα. Τα υβριδικά οχήματα δεν είναι ίδια και καθώς διαθέτουν διαφορετικές δυνατότητες και τεχνολογίες, μπορούμε να τα κατατάξουμε σε τρεις κατηγορίες:


1. Ήπια Υβριδικά

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται αυτοκίνητα με ένα ηλεκτρικό κύκλωμα έως 48 Volt. Στην ουσία, η παρεχόμενη ισχύς που έρχεται από το ρεύμα βοηθά κυρίως κατά την διάρκεια της εκκίνησης ή της επιτάχυνσης, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της κατανάλωσης από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης. Το μεγάλο πλεονέκτημα των ήπιων υβριδικών συστημάτων είναι πως είναι σχετικά οικονομικά, δεν επιβαρύνουν το αυτοκίνητο με μεγάλο επιπλέον βάρος και μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν από τους κατασκευαστές σε συνδυασμό με τους ήδη υπάρχοντες κινητήρες εσωτερικής καύσης, παρέχοντας επιπλέον οικονομία και χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, αποτελούν την πλέον προσιτή επιλογή στον κόσμο των υβριδικών.

2. Αυτοφορτιζόμενα υβριδικά 

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται αυτοκίνητα με μεγαλύτερες μπαταρίες που συνδυάζουν για την κίνηση τους έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης με έναν ηλεκτροκινητήρα. Βασικό τους πλεονέκτημα είναι πως δε χρειάζεται να συνδεθούν σε πρίζα για την φόρτιση των μπαταριών, καθώς αυτή πραγματοποιείται μέσω της ανάκτησης ενέργειας κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να καλύψουν λίγα χιλιόμετρα ως αμιγώς ηλεκτρικά, εφόσον υπάρχει διαθέσιμη ενέργεια αποθηκευμένη στην μπαταρία του αυτοκινήτου. Η παράλληλη χρήση του ηλεκτροκινητήρα με τον βενζινοκινητήρα σε συνδυασμό με τη δυνατότητα κίνησης μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα επιτρέπει πολύ μεγαλύτερη οικονομία και χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε σχέση με τα ήπια υβριδικά. Ιδανική επιλογή για χρήση εντός πόλης, καθώς προσφέρουν αξιοπρόσεκτη οικονομία και συνδυάζονται κυρίως με αυτόματο κιβώτιο.
 

 

3. Plug-in υβριδικά

Στην κατηγορία των plug-in υβριδικών αυτοκινήτων εντάσσονται αυτοκίνητα τα οποία συνδυάζουν έναν κινητήρα βενζίνης ή πετρελαίου με έναν ηλεκτροκινητήρα. Σε αυτή την κατηγορία, για την επαναφόρτιση του ηλεκτροκινητήρα δεν αρκεί η ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση, αλλά χρειάζεται η σύνδεση του ηλεκτρικού υβριδικού οχήματος με πρίζα. Οι μεγαλύτερες, λοιπόν μπαταρίες με τις οποίες είναι εξοπλισμένο ένα plug-in υβριδικό όχημα εξασφαλίζουν ικανοποιητική αυτονομία αμιγώς με ηλεκτροκινητήρα, η οποία στα σύγχρονα αυτοκίνητα μπορεί να φτάσει συνήθως στα 40 έως 60 χιλιόμετρα. Μάλιστα, μπορούν να κινηθούν ως αμιγώς ηλεκτρικά και με αρκετά υψηλές ταχύτητες που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και τα 120 χλμ./ώρα. Ένα plug-in υβριδικό όχημα, λοιπόν, φαντάζει ως η ιδανική λύση για καθημερινές μετακινήσεις εντός πόλης με πολύ χαμηλές ή ακόμα και μηδενικές καταναλώσεις, ενώ παράλληλα η ύπαρξη του κινητήρα εσωτερικής καύσης επιτρέπει μεγάλες αυτονομίες για ταξίδια χωρίς το άγχος της επαναφόρτισης. Βασικό μειονέκτημα των plug-in υβριδικών είναι το υψηλότερο κόστος κτήσης σε σχέση με τις πιο απλές μορφές υβριδικών αυτοκινήτων. Παρόλα αυτά, η εναλλακτική της μακροχρόνιας μίσθωσης – leasing αυτοκινήτου καθώς και τα επιπλέον κίνητρα που συνοδεύουν τα περισσότερα υβριδικά αυτής της κατηγορίας, όπως η απαλλαγή από φόρο εταιρικής χρήσης, καθιστούν πλέον πιο προσιτή την απόκτηση τους.

Η στροφή στην πράσινη μετακίνηση αποτελεί προτεραιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο και το leasing αυτοκινήτου συνιστά τον πλέον κατάλληλο, εναλλακτικό τρόπο να οδηγεί κανείς αυτοκίνητο, χωρίς την ανάγκη εκταμίευσης ενός μεγάλου ποσού που συνεπάγεται η αγορά του και ταυτόχρονα, με τους πιο ευνοϊκούς όρους μακροχρόνιας ενοικίασης. Ενημερωθείτε σήμερα για όλες τις προσφορές leasing υβριδικών της Avis και οδηγήστε το πράσινο αυτοκίνητο που επιθυμείτε.